Mátyus István Hagyományőrző Csapat

Csapatvezető: Mátyus Ilona

Segítők a vezetésben:

  Kovács Hont Imre (2009-2013)

  Domo Anna-Bella (2013-2016)

  Szilveszter Eszter (2013- )

Alakulás éve: 2000

Alapító tagok száma: 12

Az eltelt 17 évben 54 gyerek tett szövetségi fogadalmat és vált csapatunk tagjává.

Avatási ünnepségeink helyszínei: Kibéd, Hármasfalu, Zágon, Kolozsvár, Gyimes, Nyergestető, Geges.

Csapatörökségünk: Református templomunk orgonája, melyet Bodor Péter épített 1847-ben.

Tevékenységeinkből

Felfedezőutak: történelmi és kulturális múltunk értékeinek megismerése céljából. Így a következő helységekből gyűjtöttünk elkobozhatatlan kincseket (örökségeket): Kibéd, Hármasfalu, Makfalva, Sóvárad, Szováta, Parajd, Korond, Farkaslaka, Székelyszentmihály, Székelyudvarhely, Agyagfalva, Székelykeresztúr, Héjjasfalva, Fehéregyháza, Segesvár, Csíkszereda, Madéfalva, Gyimesi-szoros, Marosvásárhely, Radnót, Kolozsvár, Tordai-hasadék, Nagyenyed, Sepsiszentgyörgy, Kisbacon, Gyergyószárhegy, Gernyeszeg, Marosvécs, Bonchida, Pusztakamarás, Szeben, Vízakna, Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Déva, Geges. Magyarországon Budapesten, Gyömrőn valamint a sárospataki táborozások alkalmával tettünk még sok felfedező utat. Két csapattagunk Felsőszeli és környéke megismerésében vett részt a többi erdélyi csapat szervezésében a felvidéki csapat meghívására.

Sárospataki táborozások alkalmával minden évben több csapattag különböző próbákat teljesített. Bizonyítják ezt az emléklapok és kitűzők. A Sárospatak hagyományőrzője kitüntetést eddig több mint 10 csapattag érdemelte ki. Törzstiszti próbát tettek az évek során: Madaras Emőke, Kovács Hont Imre, Domo Anna-Bella tanítónő és Szilveszter Eszter aki az utóbbi években a táborban ifjú vezetőként is tevékenykedik.

Földadományokat szintén minden évben szórtak le a mindenkori táborozóink Sárospatakon. Ezeket általában felfedező útjainkon gyűjtöttük, így gazdagítva a sárospataki hármas halmot.

Földadomány

Történelmi, anyanyelvi és igric játékokat minden évben szervezünk egy-két alkalommal és az utóbbi években együtt van ilyenkor a négy erdélyi csapat. Ezeket a játékokat rendszerint Sárospatakon is megismételjük, sőt Gegesben is.

Műsoros előadásokat is minden évben tartunk március 15, október 6.-án, illetve más történelmi évfordulók vagy éppen hagyományos ünnepségek alkalmával. Megemlékező műsorainkból Sárospatakon, Széphalomban az alábbiakat ismételtük meg:

 • Nemes ifjak társasága megalakulásának 300. évfordulójára (2007)
 • Kazinczy Ferenc nyelvújító (2008)
 • Trianon (2010)
 • Mikes és a Rákóczi szabadságharc (2011)
 • Szabó Jóska emléke

2017-ben szövetségünk nevében Kolozsváron ünnepeltük meg a Nemes Ifjak Társasága megalakulásának 300. évfordulóját: 4 „nemes ifjú” és 6 új csapattag tett akkor fogadalmat.

Csapatfoglalkozásaink programját próbáljuk minél színesebbre varázsolni néphagyományok megismerésével, történelmi események áttekintésével, rovásírás gyakorlásával és sok dalolással. A rovásírás megismerése és elsajátítása céljából sok játékos foglalkozást szerveztünk évente, amiknek köszönhetően minden csapattag ismeri a rovásírást. Új dalok tanulása rendszeres tevékenységünk. Eddig 6 kuruc dalt, 10 „negyvennyolcas” dalt és számos népdalt ismerünk.

A 2000-es évek elején Kibédet bemutató írásainkból Kossuth Rádióban hangzott el válogatás Indri Gyula „Ifjúsáv” című műsorában. Havonta jelennek meg a csapatvezető írásai a Kibédiek lapjában.

Erdély felfedezőiként Makfalva, Hármasfalu és Sóvárad csapataival 2012 óta általában közös tevékenységekben is részt veszünk.

Nagyon hálásak vagyunk a Magyarország Felfedezői Szövetség vezetőségének a sok szakmai támogatásért és a sárospataki táborozásokért. Valamint kegyelettel emlékezünk a belgiumi Horváth Vilmosra (Vili bácsira), aki éveken át anyagi támogatásával segítette csapatunkat felfedező utak megszervezésében.