Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat

Alapító és csapatvezető: Mészáros Magdolna

Felsőszeli jelvényA Bercsényi Miklós Hagyományőrző Csapat egy a Felvidéken működő szerveződés, mely iskolai és szabadidős keretek között foglalkoztatja javarészt a Felsőszeli Széchenyi István Alapiskolába járó, illetve már elballagott és a hagyományőrzés iránt érdeklődő diákokat.

A csapat 2003-ban alakult az alapiskolával szoros együttműködésben és azóta is komoly munkát folytat. A névfelvételre 2005-ben került sor és azért esett a választás Bercsényi Miklósra, mivel a környéken csatázott, így kapcsolódik Felsőszelihez, valamint hűsége Rákóczihoz, kitartása és odaadása örök érvényű erkölcsi mutatók.


Évről-évre a csapat célkitűzései közé tartozik a fiatalok szabadidejének aktív kihasználása, ez az iskolai tanítás után egy szakkör keretein belül folyik. A szakkörre járó diákoknak lehetőségük van a rovásírás elsajátítására, a Forgószél és Garabonciás levelezőversenyben való részvételre, illetve a Kincskeresők Konferenciájára való felkészülésre.

A hagyományápolásra is komoly hangsúlyt fektetnek, a csapat tagjai akár segítőként, akár fellépőként rendszeresen részt vesznek a májusfaállításon, a szüreti ünnepségen, a szilvás-mákos fesztiválon, a jubilánsok és idősek köszöntésén, valamint immár 12 éve segítenek a Csillagoknak teremtője megnevezésű népdalverseny megszervezésében.


Megemlékezésen március 27-e alkalmávalA csapat tagjai neves évfordulók alkalmával, mint március 15.,március 27.,október 23. megemlékezéseket tartanak, valamint részt vesznek a falu által rendezett koszorúzásokon. Azonban nem csak folyamatos munkáról szól a csapat élete. Rendszeresen vesznek részt felfedezőutakon, kerékpártúrákon, ha tehetik ellátogatnak Büttner Emil sírjához, melynek gondozását céljukként tűzték ki.

A folyamatos építő tevékenység mellett elmondhatják magukról, hogy a tagok száma minden évben nő. Új tagokat minden tanévben ünnepség keretein belül avatnak. A csatlakozni kívánó diákoknak fogadalmat kell tenniük, hogy igyekeznek megismerni és ápolni a hagyományokat, a magyar történelmet valamint egyéni fogadalmat is tesznek, mindenki a saját lehetősége szerint.

Kerékpártúrán

A csapat Magyarország Felfedezői Szövetséggel való együttműködése 2003-ban kezdődött, amikor 6 diák jutalomként egy táborozást nyert a szövetség Vezetőképző táborába, melyre Sárospatakon került sor. Azóta a felvidéki diákok minden évben ellátogatnak a táborba, ahová nem csak az élmények, hanem az évek alatt kialakított barátságok is visszacsalogatják a csapat tagjait.

Az erdélyi csapatokkal kialakított remek kapcsolat eredményeként 2016 nyarán 6 diák és 2 tanár juthatott el a Kis-Küküllő melletti Geges településben megszervezett felfedezőtáborba, ahol ismerős arcokkal tölthettek el 6 kellemes napot. A tábor sikerességén felbuzdulva és a meghívás viszonzásaként idén nyáron július 5-10. között Felvidéken, Gímesen került megrendezésre az I. Felvidéki Felfedezőtábor, ahová az erdélyi barátok is meghívást kaptak.

2017.január 22-én a magyar kultúra napján az évek óta tartó fáradhatatlan hagyományőrző tevékenységért a Falvak Kultúrájáért Alapítvány Örökség Serleget adományozott a csapatnak, mely méltó jutalomnak bizonyult a csapat tagjainak és vezetőjének egyaránt.