Jelvényeink


Alap jelvényekA felvételi próbát követő avatás után mindenki kedvére választhat például a régmúlt erősségeit kutató „várfelderítők”, a természet szépségeit kereső „vándordiákok”, a néphagyományok nyomába eredő „igricek”, a „diáktűzoltók”, „veszélyelhárítók”, a „Kossuth regimentje”, a „Rákóczi hagyományőrzője” és sok más izgalmas próba, felfedezőút, pályázat és játék közül. A legtöbb próbának van tiszti fokozata is, ami már kicsit a mások segítésére, az adott terület másokkal való megismertetésére is irányítja a próbázót.

A szövetség vezetői fokozatait szintén tiszti próbák, fokozatok jelentik. A vezetőket azért hívjuk „tiszteknek”, mert a sorsdöntő történelmi pillanatokban a tisztek voltak azok, akiket a hozzájuk tartozók bizalommal követtek, akik példamutatásukkal, emberségükkel, hazaszeretetükkel méltó példaképei, felelős vezetői voltak a rájuk bízott embereknek, sokszor gyerekeknek is. Így szerezhető a szövetség vezetői próbájaként korhatártól is függően őrsvezetői, őrstiszti, zászlóaljtiszti, törzstiszti és vezetőképző tiszti rang, fokozat is.

Alap jelvények

A próbák mellett kitüntetések, elismerések várják szövetségünk tagjait. Valljuk, hogy az elismerés felemel. Mindenekelőtt azt, aki vállalja a munkát. De büszke lehet rá a környezete –kis közössége, barátai, szülei, iskolája- is. A kitüntetések értékerősítő elismerések. Számos kitüntetésünk alapítói, gondozói történelmi családok mai leszármazottai, vagy más, munkánkat becsülő országos szervezetek.

Így minden évben tavasszal Görgei Tibor adja át a „Hazáért” kitüntetéseket a Budai Várban, a Kossuth Szövetség elnöke vagy tiszteletbeli elnöke pedig a Kossuth tiszti jelvényeket. A Pilaszanovich és a Than család tagjai is sokszor velünk ünnepelnek és adják át az arra legérdemesebbeknek a „Nemzeti Hagyományőrző” kitüntetést vagy a hagyományőrző munkáért járó más elismeréseket –például az „Ezüstszarvas” vagy az „Aranyszarvas” kitüntetéseket.


Kitüntetések

Városok, önkormányzatok is szívesen részt vesznek munkánkban, néhány közülük kitüntetést is alapított a szövetség tagjai részére. Sárospatak hagyományőrzője jelvénySárospatak Város Önkormányzata például minden évben üdvözli és figyelemmel kíséri a nyári táborok munkáját, s a város vezetése minden évben átadja a „Sárospatak hagyományőrzője” elismerő jelvényt, emléklapot a kitüntetésre javasolt felfedezőknek.