"Mert a Haza nem eladó" vetélkedő beszámoló


Ezzel a mottóval szerveztünk vetélkedőt november 9-én, szombaton Erdély felfedezői számára Makfalván. Az vetélkedő témája az aradi vértanúk hősiessége, példája volt. Háromfős csapatban lehetett nevezni a vetélkedőre. Nagy örömünkre szép számban jelentkeztek a lelkes, kis felfedezők Szovátáról,Kibédről ,Makfalváról és Hármasfaluból. Tíz csapat ült asztalhoz végül, kíváncsian várva a feladatokat. Lelkes szurkolók is jöttek, akik a csapatokat biztatták, a kisebb szünetekben pedig egy-egy kérdésre adott jó válasszal kis ajándékokat gyűjthettek.

Már otthon minden csapat plakátot készített az aradi vértanúkról, ezeket külön értékeltük és jutalmaztuk. Ötletesen, szépen, különböző szemszögből mutatta be mindenik csapat az aradi események lényegét.

Vetélkedő

A vetélkedő feladatai a szabadságharc végének eseményeit foglalták össze a világosi fegyverletételtől a vértanúk kivégzéséig. A versenyzők nagyon lelkesen, ügyesen birkóztak meg minden feladattal:

  • Eseményekről, személyekről vetített képeket neveztek meg előző magyarázat alapján
  • Eseményekről, személyekről raktak össze kirakókat
  • Adott eseményről egészítettek ki hiányos szöveteget
  • A szabadságharchoz kapcsolódó tárgyakat (fegyvereket, huszárruha darabjait) soroltak fel emlékezetből
  • A vértanúk nevét rakták ki, pátosítva a vezetéknevet a keresztnévvel
  • Rejtvényt fejtettek az aradi eseményekkel kapcsolatosan

Vetélkedő képek

A pontszámok összeszámlálásánál derült ki, mennyire komolyan vette mindenik csapat a feladatot: nagyon szoros eredmények születtek, több esetben holtverseny, több esetben pedig fél pontos különbség a csapatok eredménye között. A legtöbb pontot A szabadságharc hősei nevű hármasfalusi csapat gyűjtötte. Szorosan követték őket 63 ponttal a kibédi Arad védelmezői nevű csapat és a hármasfalusi Októberi ifjak. Harmadik helyen 61 ponttal a Csatárok lettek Kibédről. A szoros eredményt jelzi, hogy a “legkevesebb” pontszámmal végző csapat is 57 pontot gyűjtött.

Gratulálunk mindenkinek!

Mégsem ez volt a legnagyobb eredménye a vetélkedőnek, hanem az az öröm, amit a gyerekek arcán láttunk a találkozáskor, a vidám beszélgetések, nevetések. Hiszen a nyári táborokban már barátságok születtek, a hősök emléke mellett ezeket is ápoltuk, erősítettük most. Köszönjük a kibédi csapat vezetőjének, Szilveszter Eszternek, hogy elkísérte csapatát, valamint az ifivezetőknek a vetélkedő során nyújtott segítséget.